iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen
Nieuws
De Groene Brink

Proef met zeer energiezuinige installaties in nieuwe woningen in Oss

01 maart 2018 15:40

Vandaag reikt BrabantWonen de sleutels uit aan de eerste huurders van de Groene Brink, een project met vier nieuwe woningen aan de Driek van Erpstraat in Oss. In een leegstaand pand ontwikkelde BrabantWonen samen met Caspar de Haan onderhoud & renovatie en Kemkens Installatieburo B.V. de vier zeer energiezuinige woningen. Het unieke aan het project is het feit dat elke woning een andere energie-installatie heeft. De komende jaren monitoren de partijen samen de resultaten, om zo hun duurzaamheidsambities verder te ontwikkelen.

De intensieve monitoring vraagt om huurders die gemotiveerd zijn om aan een experiment mee te werken en die duurzaam willen leven. BrabantWonen heeft dan ook uitgebreid gezocht naar deze speciale huurders.

Jordy Boerakker is één van de huurder van het project: 'Duurzaamheid houdt voor mij in dat je respect hebt voor alles wat leeft. Zelf probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Door nu in een energiezuinige woning te gaan wonen, zet ik een stap extra in de goede richting. Het zijn misschien kleine stappen, maar alles bij elkaar en door anderen te overtuigen om hetzelfde te doen, hoop ik zo toch een verschil te maken! Vandaar dat ik mij heb aangemeld voor het project de Groene Brink.'
De huurders van de Groene Brink gaan hun ervaringen met het wonen in de zeer energiezuinige woningen delen via hun eigen social media en via de websites van de deelnemende partijen.

Organisaties

BrabantWonen, Kemkens Installatieburo B.V. en Caspar de Haan onderhoud & renovatie zien een grote opgave op het gebied van duurzaamheid de komende jaren. Daarom hebben zij de handen ineengeslagen in dit project. Joep Kemkens (algemeen Directeur Kemkens): 'Er is inmiddels voldoende technische kennis binnen ons bedrijf omtrent de Nul-op-de-Meter (NOM)-woningen aanwezig. De volgende stap is om zoveel mogelijk NOM-woningen te realiseren. Daardoor kunnen we het gedrag van de installaties en de bewoners over een langere periode monitoren en onze kennisdatabase vullen.'

'De Groene Brink is mooie uitwerking van het duurzaamheidsbeleid van BrabantWonen: goed isoleren, energie duurzaam opwekken en terugdringen van CO2-uitstoot. We willen onderzoeken wat de beste methode is, daarom passen we vier verschillende installatietypen toe om ervaring op te doen. Onze huurders betrekken we hier actief bij, want van hun ervaringen leren wij. Meten is weten! Daarmee ondersteunt BrabantWonen zijn huurders om zelf ook duurzamer te leven en te wonen, zodat wij samen werken aan het verder terugdringen van CO2- uitstoot', zegt Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen.

Op 29 juli 2018 heeft Omroep Brabant mevrouw Astrid Peters uit Oss geïnterviewd. Zij is één van de bewoners van een NOM-woning aan De Brink. De video kunt u op deze pagina bekijken.

 Met dank aan Omroep Brabant voor het ter beschikking stellen van de video.
Een ogenblik geduld a.u.b.