iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen
Nieuws
BrabantWonen en Heijmans aan de slag met eerste NOM renovatie in 's-Hertogenbosch

BrabantWonen en Heijmans aan de slag met eerste NOM renovatie in ’s-Hertogenbosch

08 november 2017 12:00

Woningcorporatie BrabantWonen en Heijmans zijn gestart met een proef om vier woningen aan de Leuvenstraat zeer duurzaam te renoveren tot een nul-op-de-meter (NOM) woning. Dit is de eerste keer in ’s-Hertogenbosch dat via een renovatie een sociale huurwoning naar een NOM-woning wordt getransformeerd. De renovatie duurt ongeveer vier weken en is eind november klaar.

Met deze proef toetst BrabantWonen of een NOM-renovatie zowel technisch als financieel haalbaar is om meer sociale huurwoningen te renoveren naar energie neutrale woningen. BrabantWonen vindt het belangrijk om huizen te ontwikkelen waar mensen voor een betaalbare prijs kunnen wonen. Dat kan zeer goed samen gaan met nul-op-de-meter, waarbij de mogelijkheid aan de huurder wordt geboden om te besparen op zijn energierekening.

Energieneutrale woningen

Om de woningen te verduurzamen tot nul-op-de-meter worden deze helemaal ‘ingepakt’. Aan de buitenzijde is een nieuwe voor- en achtergevel en een nieuw dak geplaatst die de woning volledig isoleert. Ook zitten er in de gevels kozijnen met driedubbel isolatieglas.

Om energie duurzaam op te wekken, wordt de gasaansluiting uit de woning verwijderd, komen er op de daken zonnepanelen en wordt energie uit de grond gehaald door een bodemwaterwarmtepomp. Omdat de woning volledig wordt ingepakt, is er aandacht voor de ventilatie, zodat er voldoende frisse lucht in de woning komt.

Al deze ingrepen zorgen ervoor dat er geen energie meer verloren gaat en de woning eigenlijk zelf haar energie opwekt. Zo hoeft er geen extra elektriciteit meer worden aangeleverd. Grootste voordeel voor de huurders is dat ze hierdoor de mogelijkheid hebben om energie te besparen en hiermee hun woonlasten kunnen verlagen.

Duurzame oplossing

Het verduurzamen van huurwoningen is één van de speerpunten waarover de Bossche corporaties samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch afspraken hebben gemaakt. De renovatie van deze eerste vier woningen tot nul-op-de-meter past daar helemaal in. Bovendien draagt het bij aan de klimaatdoelstellingen die de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Een ogenblik geduld a.u.b.