iedereen lekker wonen Lekker Wonen voor Iedereen Lekker wonen voor iedereen Lekker wonen voor iedereen Lekker wonen voor iedereen

Huurprijzen

Hoe wordt de huurprijs berekend?

In het WoningWaarderingStelsel krijgt iedere woning punten, voor bijvoorbeeld de oppervlakte, het aantal kamers en het energielabel. Hoe meer punten, hoe hoger de huur volgens de wet mag worden. Dit noemen we de maximale huurprijs.

Kale huur, rekenhuur, servicekosten

Kale huurprijs

De kale huurprijs is alleen de huur zonder bijkomende kosten voor gas, water en licht. Bovendien zijn servicekosten niet meegerekend.

Rekenhuur

De rekenhuur is de kale huur inclusief die servicekosten die meegeteld worden voor huurtoeslag, zoals schoonmaak- en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, huismeester en kosten voor dienst- en recreatieruimten.

Per rubriek kunt u maximaal € 12,00 bij de huurprijs optellen, ook als u een hoger bedrag betaalt. Dat betekent dat u in totaal maximaal € 48,00 bij de kale huurprijs kunt optellen. Dit noemen we dan de rekenhuur. Op de website van de Belastingdienst leest u precies hoe dit verder werkt.

Servicekosten

U betaalt elke maand een bruto huurbedrag. Dat bedrag bestaat uit de kale huurprijs én de servicekosten. De kale huur betaalt u voor het gebruik van de woning, de servicekosten voor extra geleverde diensten. Deze servicekosten zijn vooraf niet eenvoudig te bepalen. Denkt u alleen maar eens aan het verbruik van elektra en water. Of aan diverse onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden.

De servicekosten zijn daarom een reële schatting. U betaalt dus maandelijks een voorschot. Op basis van de gefactureerde kosten van leveranciers berekenen wij de werkelijke kosten. Deze servicekosten rekenen we een keer per jaar met u af. Wij streven ernaar dit te doen vóór 1 juli.

Voor welke extra service betaalt u?

U wilt uiteraard graag weten waarvoor u betaalt. Vanzelfsprekend betaalt u alleen de servicekosten die op uw situatie van toepassing zijn. Hieronder een overzicht van werkzaamheden en diensten die onder de servicekosten vallen:

  • Schoonmaakkosten: de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten, soms inclusief ramen lappen.
  • Elektra: zoals de verlichting van gemeenschappelijke ruimten.
  • Stookkosten: zoals verwarming van gemeenschappelijke ruimten, maar ook individuele stookkosten voor uw woning.
  • Het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin of groenvoorziening. Dit geldt niet voor groenvoorzieningen die een openbaar karakter hebben.
  • Waterverbruik.
  • Huismeester: de kosten voor toezicht, huisvesting en materiaal.
  • Lift: de kosten van de telefoonverbinding en elektra in de lift.Een ogenblik geduld a.u.b.