iedereen lekker wonen Lekker Wonen voor Iedereen Lekker wonen voor iedereen Lekker wonen voor iedereen Lekker wonen voor iedereen

Energielabel

Alle woningen van BrabantWonen hebben sinds 1 januari 2009 een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. We vermelden het energielabel in de advertentie als de woning wordt aangeboden. Het label zegt niet direct iets over de energielasten, maar over de mate waarin besparingsmaatregelen in de woning aanwezig zijn.

Welk voordeel heeft een energielabel voor mij?

Het energieverbruik van een woning bepaalt voor een groot deel de vaste lasten van een woning. Als u een woning gaat huren is het moeilijk om hier vooraf een goede inschatting van te maken. Met het energielabel weet u vooraf wat de energiekwaliteit van een woning is en kunt u woningen hierop vergelijken.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Bij een nieuw huurcontract ontvangt u dit label van BrabantWonen. De labels lopen van A t/m G. Label A++ is het hoogst haalbare label, de woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoningen. Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat dan bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label; een uitgevoerd onderhoudsproject kan echter de energieprestatie behoorlijk hebben verbeterd.

Wat heb ik als huurder aan het energielabel?

Met het energielabel kunt u snel en makkelijk zien, of u op een relatief hoge of een lage energierekening moet rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis minder slecht voor het milieu.

Kan ik zelf mijn woonlasten verlagen?

Dat kan zeker! Uw eigen gedrag is mede bepalend voor de energierekening. Wanneer u de thermostaat laag zet omdat u weinig thuis bent, betaalt u uiteraard minder voor energie dan wanneer de verwarming de hele dag op 20 graden aan staat. Enkele tips voor het besparen op uw energie vindt u in de Klimaatgids. Het energielabel gaat uit van een ‘gemiddeld’ gedrag van u als bewoner.
Een ogenblik geduld a.u.b.