Belangrijk bericht over cv-ketels
nieuwsoverzicht 03/11/2021

Stijgende gasprijzen: wat nu?

Het is veel in het nieuws: de energieprijzen gaan deze winter flink omhoog. Dat roept bij veel mensen vragen op. Wat betekent dat voor mijn energierekening? Kan ik de kosten nog wel betalen? Kan ik als huurder zonnepanelen of isolatie krijgen via BrabantWonen? In dit artikel geven we antwoord op uw vragen.

natuurlijk samen

De prijzen voor elektriciteit en gas stijgen hard. De energierekening kan daardoor deze winter honderden euro's hoger zijn dan het jaar ervoor. Hoeveel dat uiteindelijk is, hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van uw energieverbruik en het soort contract dat u heeft met de energieleverancier.

De overheid compenseert een deel

Om huishoudens te compenseren voor de ongekende prijsstijging, verlaagt de overheid de belasting op energie. Gemiddeld kan dit voor een huishouden 400 euro per jaar betekenen. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid. Toch zullen bijna alle huishoudens deze winter meer gaan betalen voor hun energie.

Controleer uw energiecontract

Het is handig om te weten of uw energiecontract binnenkort afloopt of niet. Dan weet u wat u kunt verwachten. Of misschien kunt u het eerder oversluiten om nog te profiteren van de huidige tarieven.

Isoleren en verduurzamen

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie. BrabantWonen werkt hard aan het verduurzamen (en daarmee ook isoleren) van woningen. Dat kan natuurlijk niet in één keer. Daarom komen de woningen met een energielabel van D of lager het eerst aan de beurt. BrabantWonen pakt elk jaar minimaal zo'n 300 tot 400 woningen aan.
Ook als uw woning nog niet aan de beurt is, zijn (tegen een kleine huurverhoging) verbeteringen mogelijk, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of aansluiting voor elektrisch koken. U kunt dit aanvragen via onze website op de pagina Verbeteringen op maat

Zonnepanelen op het dak

Door zonnepanelen kunt u besparen op uw energiekosten. Dit jaar bracht BrabantWonen al bij 1100 huurders zonnepanelen aan. Is uw dak ook geschikt voor zonnepanelen? Dan heeft u van ons een brief gehad. Meld u via de website aan voor een gratis adviesgesprek.

Gaat het voorschot servicekosten omhoog?

Betaalt u een voorschotbedrag voor blokverwarming aan BrabantWonen? Dan verandert er nu niets. Want voor de woningen van deze huurders hebben wij energiecontracten afgesloten die nog doorlopen t/m eind 2024. Het is niet nodig om nu het voorschotbedrag aan te passen.

Woont u in een gebouw waarin ook koopwoningen zitten? Dan loopt het energiecontract niet via BrabantWonen maar via de Vve. De kosten kunnen dan wel omhoog gaan. Neem contact met ons op als u uw voorschot wilt verhogen.

Wat u zelf kunt doen

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw energieverbruik te beperken? Korter douchen, de verwarming iets lager of gebruik van ledlampen kan uw energierekening een stuk verlagen. Kijk op onze internetpagina Hoe u energie kunt besparen voor meer handige tips en informatie.

Heeft u nog vragen? Of komt u – ondanks de compensatie vanuit de overheid – in de problemen met het betalen van de huur? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij denken graag mee over een oplossing.

Hoe bespaart u energie deze winter? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar thuis@brabantwonen.nl. We zijn benieuwd!

Meer informatie

  • Delen