Bewoners bouwen samen insectenhotel aan Stadionlaan
nieuwsoverzicht 01/09/2021

Bewoners bouwen samen insectenhotel aan Stadionlaan

De flexwoningen aan de Stadionlaan in ’s-Hertogenbosch hebben een nieuwe naam gekregen: ‘De Kruiswissel’. Deze naam staat niet zomaar op een bord, maar is vormgegeven als een heus insectenhotel. Dit idee is samen met bewoners bedacht en vormgegeven. Een klimaatvriendelijk alternatief dat bijdraagt aan de biodiversiteit, maar ook bewoners met elkaar verbindt. Daarmee dragen we bij aan een groenere stad.

Bewoners bouwen samen insectenhotel aan Stadionlaan

BrabantWonen verhuurt de 36 flexwoningen aan de Stadionlaan aan cliënten van Linc naar Zorg. Deze organisatie ondersteunt jongeren bij het zelfstandig wonen. Tijdens de jaarlijkse barbecue afgelopen donderdag werd de nieuwe naam officieel onthuld. Dyonne van den Berg, wijkbeheerder van BrabantWonen, bedacht de naam en liet zich inspireren door de spoorlijn die langs de woningen loopt. “Een kruiswissel is een combinatie van vier wissels en een kruising”, legt Dyonne uit. “Door deze constructie is het mogelijk in beide richtingen van het ene spoor op het andere te komen. Bewoners van Linc naar Zorg staan op een figuurlijke kruising in hun leven en worden hierbij begeleid door Linc naar Zorg.”

Groene uitdaging

Voor de uitwerking van het idee schakelde BrabantWonen Kleefkracht Sign & Print in en daagden hen uit om een zo groen en duurzaam mogelijk ontwerp te maken. BrabantWonen heeft duurzaamheid hoog op haar agenda staan. Niet alleen voor onze bestaande en nieuwe woningen. Bij alle activiteiten kijken we of het milieuvriendelijker kan door bijvoorbeeld materialen her te gebruiken, te zorgen voor meer biodiversiteit en bewoners te verbinden. “Het was voor ons niet moeilijk om een duurzaam ontwerp te maken, want we kregen van BrabantWonen alle ruimte”, aldus Patrick Kloth, eigenaar van Kleefkracht. “De nadruk lag op groen en sociaal en niet zozeer op kosten. Dan betaal je misschien iets meer, maar de winst die je boekt voor het milieu is vele malen groter. Zo hebben we gebruik gemaakt van duurzaam hout en heeft onze timmerman het zelf gemaakt, hier op locatie. Daarnaast is ook de verf milieuvriendelijk. Ons ontwerp is dus niet alleen een naambord, het is ook een insectenhotel en een plantenbak. Daarmee draagt het bij aan meer natuur in de omgeving en contact tussen bewoners die samen het insectenhotel maakten.”

Samen insectenhotel bouwen

Voor dat laatste aspect schakelde Kleefkracht Transfarmers in. Deze stichting maakt samen met buurtbewoners hun leefomgeving groener en socialer. Sophie Gruijters van Transfarmers: “We hebben bewoners en omwonenden opgeroepen om materiaal te verzamelen. Je moet dan denken aan snoeimateriaal uit tuinen, hout en dennenappels. Vervolgens hebben we dat gebruikt om samen met bewoners het insectenhotel te vullen. Een van de bewoners is hovenier, dus hij heeft ons geholpen met de plantjes die zorgen voor het eten voor de insecten.”

Bewoners bouwen samen insectenhotel aan Stadionlaan

Gezellig samenzijn

Afgelopen donderdag werd het insectenhotel onthuld tijdens een gezamenlijke barbecue met de bewoners. “Eerst hebben we alles samen opgebouwd en daarna in een gezellige sfeer gebarbecued”, vertelt Lucy van Linc naar Zorg. “Leuk om elkaar op deze manier wat beter te leren kennen en eens op een andere manier contact met elkaar te hebben".