nieuwsoverzicht 16/03/2020

Winnaars Warmtewissel: Cooll, Fectum en Tarnoc

Tijdens het finale-event van De WarmteWissel, op donderdag 5 maart in de CHV Noordkade in Veghel, werden de vijf finalisten en hun oplossingen beoordeeld door vakjury en publiek. Tijdens het middagvullende evenement konden alle gasten nader kennismaken met de 48 inzendingen. Ook werd er volop gebruik gemaakt om te netwerken, bestaande contacten te ontmoeten en nieuwe relaties op te doen.

Warmtewissel

De drie winnaars, Cooll, Fectum en Tarnoc, gingen elk met een cheque van 20.000 euro naar huis, terwijl de andere twee finalisten, HRsolar SPRING en Volthera, beide een cheque van 5.000 euro in ontvangst mochten nemen. De meeste publieksstemmen gingen naar Volthera, dat daarmee de publieksprijs won.

Ruud Surstedt, huurder en deelnemer Verdiepingsgroep Prestatieafspraken bij BrabantWonen, wilde juist vanuit zijn installatieachtergrond de finale graag bijwonen: 'Als huurder kijk je natuurlijk vooral naar de kosten. Ik vind het WarmteWissel-initiatief geweldig. Het is dé manier om de industrie te interesseren door markt aan te bieden.'

Projectleider Christel van Vught kijkt tevreden terug op De WarmteWissel en het finale-evenement: 'Ik ben positief verrast over de opkomst, een volle zaal en door het niveau van de 48 inzendingen. We hebben iedereen feedback gegeven, geprobeerd lijntjes te leggen met andere corporaties, bijvoorbeeld ook voor nieuwbouw of wijkvernieuwing. Heel goede oogst!'

De finale

Tijdens de finalepresentaties luisterden zowel publiek als jury aandachtig naar de vijf finale pitches. De vakjury bestond uit Sabine Jansen (universitair docent TU Delft - Architectural Engineering & Technology), Hans van Vucht namens Centrum voor Woononderzoek, Elphi Nelissen (professor Building Sustainability TU Eindhoven) en Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur).

Het vervolg

De acht lente-corporaties gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen door samen met de winnaars proefopstellingen in huurderswoningen te realiseren. Doel is via verdere ontwikkeling uiteindelijk te komen tot energiebesparende, CO2-reducerende en comfortabele alternatieven voor de traditionele cv- en warmwaterketels.  Oplossingen worden ook opgepakt door de andere geïnteresseerde corporaties in Nederland - die Vriend van De WarmteWissel zijn.

De WarmteWissel

Acht Brabantse Lente-corporaties (Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz) hebben de duurzame ambitie om gezamenlijk hun woningvoorraad aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. De WarmteWissel is de uitdaging die ze neerlegden om met betere, innovatievere én praktisch toepasbare oplossingen voor individuele cv-(combi)ketels in hun huurderswoningen te komen. Marktpartijen pakten die handschoen op en stuurden 48 inzendingen in waaruit de vakjury de finale selectie maakte die op 5 maart werden gepresenteerd.