nieuwsoverzicht 21/03/2019

Wethouder Van der Geld onthult kunstwerk De Vrijheid

Onder grote belangstelling van bewoners heeft Mike van der Geld, wethouder van de gemeente ’s-Hertogenbosch woensdag 20 maart een kunstwerk in de hal van appartementencomplex De Vrijheid onthuld. Het kunstwerk kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen kunstenaar Erik Vink en de bewoners en werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Buurtfonds van BrabantWonen.

Kunst en duurzaamheid

Namens BrabantWonen verwelkomde Rob Bogaarts, manager Ontwikkeling, de aanwezigen. Hij wees op de mogelijkheden die projecten op het gebied van kunst en duurzaamheid hebben om mensen samen te brengen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

Rol van bewoners

Kunstenaar Erik Vink bevestigde de woorden van Rob Bogaarts met de ervaringen die hij had opgedaan tijdens dit project. Ik heb de bewoners aan het begin van het project  voorgehouden: “Zonder jullie inbreng kan ik helemaal niets. Het is jullie complex en jullie moeten het doen.” Om de samenwerking te illustreren voegde hij er aan toe: “Ik heb tijdens de werkzaamheden nog nooit zo vaak koffie aangeboden gekregen als hier.”

Vrijheid

Wethouder Van der Geld ging in op het belang van vrijheid en refereerde daarbij aan de aanslag in Utrecht, twee dagen daarvoor. Uiteraard stond hij ook even stil bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten als een uiting van vrijheid en democratie.

Kleur Oranje

Tot slot sprak de heer Toon Mulders over zijn betekenis van de kleur oranje. Oranje is de kleur die bewoners gekozen hebben voor de enorme bloem van 14,5 meter hoog die op de wand is aangebracht. Hij verwoordde die betekenis aan de hand van zijn ervaringen met WO II en het gevoel van vrijheid kort na de bevrijding.

Enthousiast

De bewoners reageerden enthousiast op de verfraaiing van hun complex en de wijze waarop die tot stand is gekomen. De volgende uitspraak van een bewoner getuigt van die tevredenheid. “Toen hier laatst een vriend van mij op visite kwam, zei hij: "Het lijkt hier wel een hotel zo mooi’.”